De jobsite voor flexi-, extra-, studentenjobs en seizoenswerk

Uitgebreid zoeken

Flexijob | Studentenjob

1. Het statuut van Flexi-jobber

Voor de meest actuele informatie: https://www.vlaanderen.be/flexi-job of bel 02 509 59 59

Via het systeem van flexi-jobs kunnen gepensioneerden en bepaalde werknemers tegen gunstige voorwaarden een centje bijverdienen, terwijl werkgevers op een flexibele en voordelige manier extra personeel kunnen inzetten op piekmomenten.

  • Voorwaarden

Zowel de persoon die bijklust als de werkgever doet zijn voordeel met het systeem van flexi-jobs.

Wie bijklust in een flexi-job, betaalt op de extra inkomsten geen belastingen of sociale bijdragen. Het brutoloon is dus het nettoloon. De flexi-jobwerknemer bouwt bovendien sociale rechten (werkloosheidsuitkering, pensioen, vakantie ...) op.
De werkgever betaalt een verlaagd tarief van maar 25 procent werkgeversbijdragen boven op het loon van een flexi-jobber.
Wie mag werken in een flexi-job?
werknemers die al minstens 4/5 werken voor een of meerdere andere werkgevers dan de flexi-jobwerkgever. Concreet moeten ze in het derde kwartaal dat aan het werk in de flexi-job voorafgaat, minstens 4/5 voor die werkgever(s) hebben gewerkt.
gepensioneerden.

  • Wie mag flexi-jobwerknemers inschakelen?

Heel wat sectoren mogen een flexi-job medewerker inschakelen. Onder andere de horeca en de detailhandel, de sectoren sport, exploitatie van bioscoopzalen, podiumkunsten en muziek (geen artistieke functies) en de zorgsector. Sinds 2024 kan u ook als flexijobber terecht in de volgende sectoren:

Onderwijs
Kinderopvang
Publieke sport- en cultuursector
Land- en tuinbouw
Bussen en autocars
Autosector
Voedingsindustrie
Uitvaartsector
Verhuissector
Rijscholen
Eventsector
Immosector

  • Hoeveel mag u verdienen?

Tot de som van 12.000 euro per jaar hoeft u als werknemer geen belasting of sociale bijdragen te betalen op het flexiloon, je brutoloon is gelijk aan je nettoloon. Als u gepensioneerd bent, hangt het af van uw leeftijd hoeveel u mag bijverdienen.

Voor de meest actuele informatie: https://www.vlaanderen.be/flexi-job of bel 02 509 59 59

2. Het statuut van Jobstudent

Als je als student wilt bijverdienen, kun je werken als student. Een studentencontract biedt je voordelen ten opzichte van een regulier arbeidscontract: zo betaal je als jobstudent heel weinig sociale zekerheid en betaal je geen belastingen.

STUDENTENJOB VOORWAARDE 1: Leeftijd

Je bent werkstudent als je een studentencontract hebt met een werkgever. Om je studentencontract te vervolledigen, moet je:

  • minstens 16 jaar oud zijn
  • Of ouder zijn dan 15 jaar en de eerste twee jaar secundair onderwijs hebben afgerond.
  • Verder moet studeren je hoofdactiviteit zijn en moet je studentenwerk daar duidelijk ondergeschikt aan zijn. Een werknemer die bijvoorbeeld buiten werktijd een bachelordiploma behaalt, is geen student.
  • Je mag geen studentenwerk doen, ook al volg je avondonderwijs of ander onderwijs met beperkte lessen.

STUDENTENJOB VOORWAARDE 2: Max. jaarinkomen

Als je werkt als student en een studentencontract hebt:

  • U betaalt minder sociale zekerheidsbijdragen dan andere werknemers. Werkgevers kunnen via studentencontracten ook kleinere sociale bijdragen betalen.
  • Als jobstudent betaal je geen belasting over je inkomen, tenzij je jaarinkomen hoger is dan € 13.242,86 (cijfer 2022). Dit is het totaal na aftrek van sociale lasten. U moet een belastingaangifte invullen.
  • Als uw inkomen een bepaald bedrag overschrijdt, moeten uw ouders mogelijk meer belasting betalen omdat u niet langer als een "afhankelijke persoon" wordt beschouwd. Neem bij twijfel contact op met de FOD Financiën.

STUDENTENJOB VOORWAARDE 3: Max aantal uren

  • 600 uren per kalenderjaar als jobstudent werken is het maximum om van de verminderde sociale bijdrage te kunnen genieten.
    Ga je over deze grens dan moet je de normale sociale bijdrage betalen en hebben je ouders ook geen recht meer op kindergeld.
  • Je mag enkel studentenjob doen als je effectief ingeschreven bent op een school en in de zomermaanden nadat je afstudeert en dit tot einde september.

 Voor de meest actuele informatie: www.vlaanderen.be/werken-als-jobstudent

JobOnTop.be, dé site voor tijdelijke jobs!

JobOnOp.be schotelt genteresseerden graag de tofste vacatures voor als flexiwerker, extra, student of als seizoenswerker voor. JobOnTop.be is ingericht voor mensen met goesting in een extra job in de horeca.

Voor ondernemers ïs JobOnTop.be een snel kanaal om potentiële extra werkkrachten aan te trekken. Via de pagina werkgever (button rechts bovenaan) komen zij meer te weten over hoe eenvoudig is om een advertentie te plaatsten.
Kandidaten reageren via JobOnTop.be rechtstreeks bij de werkgever en kunnen zo snel aan de slag!

JobOnTop.be is hét platform voor het vinden van een extra job binnen horeca, eventsector, retail, slagerij, bakkerij, café, nightlife etc.. en dit als Flexi, Extra, Student, Freelancer of Seizoensmedewerker.

Partnersites

De mensen achter JobOnTop.be zijn specialisten in de horecasector. Je kent ons wellicht van....

Quality Seekers - werving en selectie van managementprofielen binnen de hotel-, catering- en restaurantsector - www.qualityseekers.be
Jobhotel.be - jobboard voor de hotellerie - www.jobhotel.be
Jobkitchen.be - jobboard voor vaste jobs in de horeca - www.jobkitchen.be
JobOnTop.be gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Beperkt gebruik van de website